WAAR GAAT HET OVER

 De vergeten oorlog

De invasie van 1799 op 27 augustus tussen de Kleine en Grote Keeten – met daarna heftige veldslagen tussen Den Helder en Castricum – werd uitgevoerd door een grote Engelse en Russische invasiemacht om een einde te maken aan de machtsuitbreiding van Frankrijk. De tijd dat Frankrijk de grenzen naar het noorden en tot ver in het oosten wil verleggen.

 

De Franse invloed op leven en werken in deze periode wordt in kaart gebracht vanaf het moment van de landing tot de terugtrekking. Dit project, met de nadruk op De Slag bij Bergen, vindt plaats in en rondom de Ruïnekerk, Voert 15, museum Sterkenhuis en Landgoed Het Hof. De aanleiding van dit initiatief komt voort uit een vraag van de gemeente Bergen tijdens de bijeenkomsten van Erfgoed Platform BES: ”Kunnen wij samen een historisch evenement organiseren voor de bewoners en bezoekers  van deze gemeente?”
Een verhaal vertellen, jeugd en bewoners kennis laten maken met de rijke geschiedenis van deze gemeente en streek.” Na overleg met alle partijen is gekozen voor De Slag bij Bergen, de vergeten oorlog uit 1799.